Mee/kuetiaw Kung Fu
Bahan A:
500 gm mee kuning/kuetiaw
5 biji telur dipukul
Bahan B:
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah garam minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee/kuetiaw dalam kuantiti sikit [satu bahagian untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
P/s: ni menu plg suka & selalu sy order bila makan mlm kat luar. Kadang2 buat sendiri dekat rumah.tp lebih suka kuetiaw banding mee.Gambar hingga ari ni masih tak berjaya nak upload..Kalu berjaya lain kali letak semula.
Wednesday, November 19, 2008
Resepi Hari Ini -3
Posted by Eja at 11:48:00 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment