DAGING KICAP LADA HITAM
Bahan2
Daging (potong nipis & lebar)
Cili kering (kisar)
Lada hitam (tumbuk)
Kicap manis (cap kipas udang)
Cili sos (sikit jika nak)
Sos tiram (sikit jika nak)
Cili besar (potong jika nak)
Bawang besar (mayang)
Minyak utk menumis
Sedikit garam dan serbuk perasa (jika perlu)
Bahan tumbuk
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Cara2
Rebus daging yg dipotong td dalam kuali bersama segelas air sampai kering dan empuk.
Masukkan minyak, goreng daging sebentar hingga tepi kepingan daging td sedikit garing.
Masukkan bahan2 tumbuk, tumis bersama daging hingga naik bau dan sedikit kekuningan.
Masukkan cili kisar, kacau sekejap. Masukkan sedikit air.Biarkan air td kering (utk masakkan cili tu).
Masukkan lada hitam (ditumbuk sederhana kasar), kicap, sos tiram dan sos cili.
Masak hingga kuah pekat pada kadar dikehendaki.
Masukkan sedikit garam dan bahan perasa jika perlu (test dulu rasanya)
Masukkan bawang besar dan cili potong. Kacau sekejap.
Taraaaaa dah siap!!!...Sedia dihidang.
*Kuantiti bahan ikut suka sbb sy x penah nk tmbg @ kira bila nk masak
*Cili kisar adalah pilihan.Sy lebih suka letak utk pekatkan kuah dan lebih pedas. Bg yg ingin tmbh pedas, bolehlah tmbh lada hitam.
*Serbuk lada boleh digunakan, tp lada hitam yg ditumbuk lbh kick.
*Tambahan daun bawang @ kucai yg dipotong pnjg (seinci) boleh juga ditmbh sebagai hiasan.
*Bahan yg ada 'jika nak" tu pilihan. tak isi pun takpe, tp nanti kuah akan cair (jd chineese style).
Thursday, July 10, 2008
Resepi Hari Ini (1)
Posted by Eja at 3:55:00 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
rasa lada hitam tu la yang buat best, (kalau tak rasa muak). pernah dulu rasa, best.
woww ...perkembangan terbaru .. bagusss tambah collection resepi... terima kasih bagi gula
adooosss .. telioq laa pulak ... lol
amboi xan merata-merata hang ada no
Post a Comment